MAHKEMESİ :Kastamonu Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :24.5.2007
NUMARASI :Esas no:2006/1010 Karar no:2007/300
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre vasiyetnamenin iptaline yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Olayları açıklamak taraflara hukuki niteleme hakime aittir. (HUMK.76.m.) Dava dilekçesi; vasiyetnamenin iptali talebi yanında tenkis isteğini de içermektedir. İptal isteği reddedildiğine göre; tenkis yönünden davacıların iddiaları incelenmek, tarafların bu konudaki delilleri toplanmak, sonucu uyarınca hüküm tesis edilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde red kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün 2. bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin 1. bentte gösterilen nedenle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 30.10.2008 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy