MAHKEMESİ :Gökçebey Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :2.3.2007
NUMARASI :Esas no:2007/59 Karar no:2007/57
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. (4722 S.K. md.17)Davacı N.. N..'dan mirasçılık belgesi verilmesini istemiştir.
Dosyadaki kayıtlardan Nazif'in davacının annesi Gülizar ile evli iken 2.2.1985 tarihinde, Gülizar'ın 5.1.2003 tarihinde öldüğü anlaşılmaktadır.
Mirasçı olabilmek için miras bırakanın ölümünde mirasçılığa ehil olarak sağ olmak lazımdır. Miras açıldıktan sonra vefat eden mirasçının hakkı kendi mirasçılarına intikal eder. (743 sayılı TKM. 522.m.)
Nazif'in ölüm tarihinde eşi Gülizar sağ olup, mirasa hak kazanmış, ölümü ile de hakkı kendi mirasçılarına geçmiştir. Mahkemece davacıya delilleri sorulup gösterdiği takdirde tüm delillerinin toplanması, Nazif'in başkaca mirasçılarının olup olmadığının (743 sayılı TKM.439 ve devamı) araştırılması, delillerin birlikte değerlendirilmesi ve sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 15.05.2008 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy