MAHKEMESİ :Konya 1.Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :8.3.2007
NUMARASI :Esas no:2004/68 Karar no:2007/69
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. (4722 S.K. md.17)
Dava, vasiyetnamenin ehliyetsizlik hukuki nedenine dayalı olarak iptali istemine ilişkindir. Miras bırakan Mubahhat H..Ö..'ın iptali istenen vasiyetnamesi 8.12.1994 tarihinde düzenlenmiş ve vasiyetçiye 6.12.994 tarihli rapor alınmıştır. Mirasbırakanın vasiyetnamenin düzenlendiği tarihte hastahanede yattığı da sabittir. Mahkemece mirasbırakana ait hasta müşadehe kağıtları ve ekleri celpedilip, 6.12.1994 tarihli rapor ve dosyanın aslı eklenerek Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesine gönderilerek mirasbırakanın vasiyetnamenin yapıldığı tarih olan 8.12.1994 tarihinde fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığının tesbiti ile sonucu itibariyle karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 26.05.2008 (pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy