MAHKEMESİ :Beydağ Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :27.2.2008
NUMARASI :Esas no:2007/235 Karar no:2008/41
Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Türk Medeni Kanununun 419/2. maddesinde, gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebileceği, ancak bu halde kısıtlama kararının ergin olduktan sonra sonuç doğuracağı hükme bağlanmıştır.
Davacının oğlu E. 28.2.1992 doğumlu olup, davacı tarafından sunulan Ödemiş Devlet Hastanesinin 18.4.2006 tarihli resmi sağlık kurul raporunda "orta düzeyde mental retardosyon" olduğu bildirilmiştir. Mahkemece bu konuda yeterli araştırma yapılmamıştır. Kanun gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanlarında kısıtlanmasına karar verilebileceğini öngördüğüne göre, davacının ileri sürdüğü nedenlerin kısıtlanmayı gerektirip gerektirmediği belirlenmeden isteğin yazılı gerekçe ile reddedilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ:Hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 20.10.2008 (pzt.)