MAHKEMESİ :Dinar Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :5.3.2009
NUMARASI :Esas no:2008/510 Karar no:2009/95
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Boşanma ve ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. (TMK.md.168)
Yerleşim yeri ise bir kimsenin “sürekli kalma” niyetiyle oturduğu yerdir. (TMK.md.19/1)
Davacı kadın dava tarihinden 6 ay önce ortak konuttan ayrılarak çocukları ile birlikte baba evine sığındığı, 3.11.2008 tarihinde Nüfus Müdürlüğünde düzenlenen yerleşim yeri belgesine göre D.’daki adresini yerleşim yeri olarak bildirdiği ve 22.12.2008 tarihinde boşanma davası açtığı görülmektedir.
Davacı kadının sürekli kalma niyetiyle D.’a geldiği ve kendi yerleşim yerinde boşanma davası açtığı anlaşıldığından davalının yetki itirazının reddi ile işin esasının incelenmesi gerekirken yetkisizlik kararı verilmesi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ. Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 14.10.2009 (çrş.)
Full & Egal Universal Law Academy