MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :İstihkak Sıra Cetveline İtiraz
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Uyuşmazlık ve hüküm iflas hükümlerine göre tasfiyeye tabi olan, muris ...’in terekesine (İflas Masasına) dava dışı Tekel İdaresi tarafından yatırılan para üzerinde üçüncü kişinin istihkak iddiasına ilişkindir. İstihkak iddia eden davacılar istihkak iddialarını Tekel İdaresinin mirasbırakan ...’den olan alacağına karşılık, kendi murislerine ait bir taşınmazın ipoteğin paraya çevrilmesi suretiyle yapılan takip sonucu satıldığını, oysa ipoteğin murisin borcundan dolayı değil, murisin de ortağı olduğu dava dışı ...’nin borcu nedeniyle satıldığını, açtıkları menfi tespit davası sonucu “borçlu bulunmadıklarının” kesin hükme bağlandığını ileri sürmekte ve ...’nin iflas masasına yatırdığı paranın kendilerine iade edilmesini istemektedirler. Uyuşmazlığın açıklanan niteliğine ve hükmün icra mahkemesince verilmiş bulunmasına göre inceleme görevi Yargıtay 12. Hukuk Dairesine aittir. Ne var ki, bu dairece de görevsizlik kararı verilmiş olmakla daireler arasındaki görev uyuşmazlığının çözümü ve görevli dairenin belirlenmesi için dosyanın Hukuk Daireleri Başkanlar Kuruluna gönderilmesi gerekmiştir.
S O N U Ç : Dosyanın yukarıda gösterilen sebeple Yargıtay Hukuk Daireleri Başkanlar Kuruluna gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 14.12.2009 (Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy