MAHKEMESİ :Antalya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :13.02.2009
NUMARASI :Esas no: 2008/1860 Karar no: 2009/117
Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Davacı Defterdar; Antalya A.. Köyü, .. parsel sayılı taşınmazın maliklerinin uzun süreden beri bulunmadığını, sağ ya da ölü olup olmadıklarının bilinmediğini ileri sürerek, malvarlıkları üzerindeki Hazine’nin hak ve menfaatlerinin korunması için 3561 sayılı yasa uyarınca kayyım atanmasını istemiş; mahkemece istek reddedilmiştir.
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Dosyaya alınan tapu kaydına göre; Antalya A.. Köyü, .. parsel sayılı taşınmazın, 1.7.1968 tarihinde tapulama sırasında paylı olarak Ö.. oğlu ölü İ.. Y.. mirasçıları ve diğer hissedarlar adına tespit ve tescil edildiği, kaydın Ö. oğlu ölü İ. Y. mirasçıları hissesi yönünden tedavül görmediği anlaşılmaktadır. Tapu kaydında taşınmazın maliklerinin kimlikleriyle ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır. Hükme esas alınan kolluk araştırmasında ismi bildirilen şahısların tapu maliklerinin mirasçısı olduğuna ilişkin bir belge ve bilgi de bulunmamaktadır. O halde, mahkemece; kolluk araştırmasında ismi ve adresi gösterilen kişilerden tapu maliklerinin kimler olduğunun, hayatta olup olmadıklarının ve nerede oturduklarının sorulup tespiti, nüfus kayıtlarına ulaşılması halinde kayıtlarının getirtilmesi, kolluk araştırmasında ismi geçen şahsın tapu maliklerinin mirasçısı olup olmadığının belirlenmesi, tapu maliklerinin başkaca mirasçıları olup olmadığının da saptanması, gerekirse mirasçılık belgelerinin de temini ile tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 06.04.2009 (Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy