MAHKEMESİ :Kartal 3. Aile Mahkemesi
TARİHİ :24.12.2009
NUMARASI :Esas no:2009/1257 Karar no:2009/1519
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Mahkemelerin yetkisine yönelik itirazlar, ilk itirazlardan olup (HUMK.md.187/2), bu husus mahkemece öncelikle ve hadise şeklinde incelenerek sonuçlandırılmalıdır (HUMK.md.190-196). Taraflara yetki itirazı ile ilgili delilleri sorulup gösterdikleri takdirde tüm delilleri toplanıp Nüfus Müdürüğünden Adres Kayıt Yönetmeliği gereğince dava tarihindeki yerleşim yeri adresi sorularak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir. Açıklanan husus üzerinde durulmadan ve yetki itirazında gösterilmeyen Derince Aile Mahkemesinin yetkili olduğuna karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi.16.06.2010 (Çrş.)