MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı
Yukarıda tarihi, konusu ve tarafları gösterilen hükmün; onanmasına dair Dairemizin 5.7.2010 gün ve 12190-13374 sayılı ilamiyle ilgili karar düzeltme isteminde bulunulmakla, evrak okundu, gereği düşünüldü;
1-Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre davacı-karşılık davalı kocanın aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan karar düzeltme isteği yersizdir.
2-Davalı-karşılık davacı kadın boşanmanın eki niteliğinde manevi tazminat isteğinde bulunmuştur. Boşanmanın eki niteliğindeki manevi tazminat alacakları boşanma kararının kesinleştiği tarihte muaccel hale geldiği halde, bu talebe dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi doğru değildir. Ne var ki, bu husus ilk incelemede gözden kaçtığından, hüküm bu yönden de onanmıştır. Yukarıda belirtilen sebeplerle davacı-karşılık davalı kocanın bu yöne ilişkin karar düzeltme talebi yerinde görüldüğünden; kabulüne dairemizin faize yönelik 5.7.2010 gün 2009/12190 esas, 2010/13374 karar sayılı onama kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.
Faize yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; Boşanmanın eki niteliğindeki manevi tazminat boşanma hükmünün kesinleşmesi ile muaccel (ödenebilir) hale gelir. Bu nedenle manevi tazminata dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi doğru değildir. Ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hükmün düzeltilerek onanması gerekmiştir (HUMK.md.438/7)
SONUÇ:Davacı-davalı kocanın yukarıda 2.bentte gösterilen nedenlerle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 440/1-4 maddesi gereğince karar düzeltme isteminin faiz başlangıcı yönünden kabulüne, Dairemizin 2009/12190 esas, 2010/13374 karar sayılı ilamında manevi tazminata dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesine ilişkin onama kararının KALDIRILMASINA, mahkemenin gerekçeli kararının hüküm bölümünün 4.fıkrasındaki “dava tarihinden” sözcüklerinin hüküm fıkrasından çıkartılarak, yerine “boşanma kararının kesinleşme tarihinden” sözcüklerinin yazılmasına hükmün bu bölümünün düzeltilmiş şekli ile ONANMASINA, davacı-davalının diğer karar düzeltme isteminin yukarıda 1.bentte gösterilen nedenlerle REDDİNE, karar düzeltme ve onama harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi.09.11.2010(Salı)
Full & Egal Universal Law Academy