MAHKEMESİ:Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Boşanma-Ziynet Alacağı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm davalı tarafından velayet ve ziynetler yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı, ziynetlerin bedelini istemiş, aynen iade talebinde bulunmamıştır. Türk Medeni Kanunu ile muayyen hükümler saklı kalmak üzere hakim, her iki tarafın iddia ve müdafaalarıyla mukayyet olup, ondan fazlasına veya başka bir şeye hüküm veremez. (HUMK.m.74) Davacının ayın isteği olmadığı halde sadece bedele hükmedilmesi gerekirken, bunun yanında "aynen iadeye" de karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Ne var ki, bu husus, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün bu bölümünün düzeltilerek onanması gerekmiştir. (HUMK.m.438/7)
SONUÇ:Davalının temyiz itirazlarının yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple kabulü ile temyiz edilen hükmün, hüküm fıkrasının sekizinci paragrafında yer alan, bu paragrafta sayılan ziynetlerin "aynen iadesine, iade mümkün olmadığı taktirde" sözcüklerinin hükümden çıkarılmasına, hükmün bu bölümünün açıklanan şekilde DÜZELTİLEREK, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 24.02.2011 (prş)
Full & Egal Universal Law Academy