MAHKEMESİ :Durağan Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :14.09.2009
NUMARASI :Esas no:2009/53 Karar no:2009/108
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Ana ve babadan birinin kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli yoksun bulunuyorsa ya da küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa, evlat edinme işlerinde rızası aranmaz (TMK.md.311).
Dosya kapsamı ile evlat edinmede ana ve babadan birinin rızasının aranmaması koşulları gerçekleşmediği halde, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi.14.06.2011 (Sal
KARŞI OY YAZISI
Çocuklar anne/babanın velayet görevini yerine getirememeleri nedeniyle koruma altına alınıp Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu yurduna yerleştirilmiştir. Davalı ana/babanın kişisel durumlarının, koruma kararı tarihine göre; çocuklarına bakım/gözetme olanağı yönünden olumlu yönde değiştiğine ilişkin dosyada bir veri yoktur. Soyut olarak ana/babanın çocukları evlat edindirmeyi istemediklerini bildirmeleri velayet görevini gereğince yerine getirebileceklerini göstermez. Ana/baba yararı ile çocuk çıkarı çatıştığında, üstün olan çocuğun yararıdır. Bu nedenlerle, hüküm onanmalıdır.
Full & Egal Universal Law Academy