MAHKEMESİ :Antalya 1. Aile Mahkemesi
TARİHİ :9.9.2009
NUMARASI :Esas no:2009/405 Karar no:2009/846
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa, 31.3.2011 tarihli 6217 sayılı Kanunun 3. maddesiyle ilave edilen Geçici 3. maddenin (1.) fıkrası gereğince;1086 sayılı Kanunun temyize ilişkin hükümlerinin uygulanması gerekmiştir.
Davacılar S.. A.. ve S.. A.. vekili Avukat N.. P.. tarafından açılan, davada, davacıların davalı A.. A..'u evlat edinme talebinde bulundukları, Mahkemece davanın kabulüne karar verildiği, hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmıştır.
Söz konusu kararda ergin olan davalının nüfus kaydına ana baba adı olarak davacıların isimlerinin yazılmasına dair bir hükmün bulunmadığı, davalı tarafça 06/07/2010 havale tarihli dilekçe ile belirtilen eksikliğin tavzih yoluyla karara eklenmesinin talep edildiği, Mahkemece talebin uygunluğuna karar verilerek "maddi hata" başlığı altında ilgili hükmün yazıldığı görülmüştür.
Türk Medeni Kanununun 314/4. maddesinde "Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılır." hükmünün bulunduğu bu sebeple, ayırt etme gücüne sahip ergin kişilerin evlat edinilmesi halinde, nüfus kayıtlarına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin isimlerinin yazılacağına dair bir düzenlemenin bulunmadığı açıktır.
Diğer yandan, maddi hata kurumu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 459. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hüküm uyarınca, hükümde iki tarafın isim, sıfat (soyadı) ve neticei taleplerine ilişkin bir maddi hatanın olması halinde, bunlara ilişkin düzeltmeler hükmün altına yazılabilir.
Bu sebeple maddi hatanın düzeltilmesi yoluyla karara unutulan taleple ilgili bir hüküm eklenmesi doğru bulunmamıştır.
Tavzih müessesesi ise, aynı Kanunun 455. maddesinde yer almaktadır. Buna göre, hâkim taraflardan birinin talebi üzerine hükmün açık olmadığı veya çelişik fıkralar içerdiği kanısına varırsa, hükmünü tavzih eder. Tavzih yolu ile verilen hüküm değiştirilemeyeceği gibi, unutulmuş talepler hakkında da bir karar verilip hükme ekleme yapılamaz.
Bu itibarla, tavzih yolu ile de ilgili düzeltmenin yapılamayacağı anlaşılmıştır.
Mahkemece, davalının nüfus kaydının ana ve baba hanesinin düzeltilmesine ilişkin yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 24.09.2012 (Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy