MAHKEMESİ :Kargı Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :22.12.2010
NUMARASI :Esas no: 2009/36 Karar no:2010/117
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davalı Z..in İ..O...ile olan evliliği, 2526 sayılı Af Kanununa göre beyan üzerine nüfusa tescil edilmiştir. 2526 sayılı Kanuna göre “bir evlenme akdine dayanmayan fiili birleşmelerin evlilik olarak tesciline” ilişkin kayıt iptal edilmedikçe geçerli bir evliliğin hüküm ve sonuçlarını doğurur. Davalı, İ..O.. ile hiç evlenmediğini ve onunla fiilen de birlikte yaşamadığı ileri sürerek evlilikle ilgili nüfus kaydının düzeltilmesi için mehil talep ettiğine göre, davalı Z..’e Af Kanununa dayalı olarak oluşturan tescilin iptali davası açmak üzere süre verilmesi, dava açıldığı takdirde neticesinin beklenmesi ve hasıl olacak sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, bu husus gözetilmeden hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.19.10.2012 (Cuma)
Full & Egal Universal Law Academy