MAHKEMESİ :Bursa 5. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :25.3.2011
NUMARASI :Esas no:2011/257 Karar no:2011/480
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Talep Türk Medeni Kanununun 605/1. maddesine dayalı mirasın gerçek reddine ilişkindir. Miras üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ıspat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten işlemeye başlar (TMK.md.606).
Davacı yasal mirasçı tarafından ölümden itibaren üç ay içinde talepde bulunulmamış ise de, davacı ölümü 25.1.2011 tarihinde öğrendiğini beyan etmiştir. Mahkemece davacıya mirasbırakanın ölümünü daha sonra öğrenme durumu hakkında delillerini sunması için imkan verilip; gösterdiği taktirde toplanması ve gerçekleşecek sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 15.03.2012 (prş)
Full & Egal Universal Law Academy