MAHKEMESİ :Ilgın Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :31.05.2011
NUMARASI :Esas no:2009/507 Karar no:2011/187
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalıların kişisel ilişki düzenlenmesi davasına yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Davalıların velayetin kaldırılması davasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Toplanan delillerden E. M.N.'un davacı dede yanında eğitimine devam amacıyla bir süre kaldığı, dedenin çocuğu anne-baba ile görüştürmemesi üzerine, babanın bir kaç kez yasal yollara başvurmak suretiyle çocuğunu teslim aldığı ve küçüğün halen anne-baba yanında yaşadığı, bizzat çocuğun mahkeme huzurundaki beyanından, çocuğun anne babası ile kalmaya alıştığı ve bu duruma uyum sağladığı anlaşılmaktadır. Çocuğun anne-baba ve kardeşi ile birlikte büyümesinin, hem onun fiziksel ve ruhsal gelişimi; hem de analık babalık duygularının tatmini yönünden en faydalı çözüm olacağı tabiidir. Kaldı ki, babanın çocuğa yönelik cinsel taciz iddiasının, davanın devamı sırasında ileri sürüldüğü ve ispatlanamadığı; çocuğun ailesi ile birlikte yaşaması halinde, mevcut veya muhtemel başkaca bir tehlikenin de bulunmadığı ve aslolanın küçüğün anne babanın velayeti altında bırakılması olduğundan mahkemenin, velayetin anne babadan kaldırılmasına karar vermesi usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple velayetin kaldırılması yönünden BOZULMASINA, temyize konu diğer yönlerin ise 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 07.06.2012 (Prş.)
KARŞI OY YAZISI
Yerel mahkeme kararının çocuğun esenliği ve güvenliğine uygun bulunduğu düşüncesinde
KARŞI OY YAZISI
Mahkemece yapılan yargılama ve soruşturmadan; davalıların küçüğün bakımı ve eğitimi ile ilgilenmedikleri, küçüğün yaklaşık 10 yıldır dedesi tarafından bakılıp büyütüldüğü, uzman raporuna göre davalı babanın psikopatik davranışlar gösterdiği, çocuğun gelişimi ve eğitimi için iyi bir model olamayacağı, ayrıca kanıtlanamasa dahi davalı babanın küçük E. M. N.a cinsel tacizde bulunduğu iddiası ile hakkında cinsel taciz suçundan kamu davası açıldığı da göz önüne alındığında yerel mahkeme kararında bir isabetsizlik bulunmadığı düşüncesindeyim. Bu nedenle değerli çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.
Full & Egal Universal Law Academy