MAHKEMESİ :Selçuk Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :24.03.2010
NUMARASI :Esas no:2009/320 Karar no:2010/80
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Tenfizi istenen yabancı mahkeme kararında, müşterek çocukların velayeti ile ilgili bir düzenleme yapılmadığı, bu hali ile söz konusu boşanma kararının kamu düzenine aykırı olduğu gerekçesiyle dava reddedilmiştir. Yabancı mahkeme kararında velayet konusunda hüküm oluşturulmamış olması Türk kamu düzenine açıkça aykırılık oluşturmaz. Dava açılmak suretiyle, her an bu eksikliğin giderilmesi, velayet düzenlemesinin yapılması imkan dahilindedir. Hükmün bu konuda eksiklik taşıması kamu düzenini zedelemez (5718 sayılı MÖHUK md. 54). Davanın kabulü gerekirken, yetersiz gerekçe ile davanın reddi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 24.09.2012(Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy