MAHKEMESİ :Bursa 2. Aile Mahkemesi
TARİHİ :30.12.2010
NUMARASI :Esas no:209/913 Karar no:2010/1734
Taraflar arasındaki davaların birleştirilerek yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı (kadın) tarafından; "ağır kusurlu" kabul edilmesine ilişkin gerekçesi, yoksulluk nafakası, tazminatlar ve ziynet eşyaları yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-karşı davacı (kadın)'ın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davalı-karşı davacı, karşı boşanma davasına ilişkin dilekçesinde; ziynetlerinin cins, nitelik ve sayısını açıklayıp, bunların aynen iadesini, mümkün olmadığı takdirde bedelleri tutarı olan 26.450 TL' nın tahsilini de istemiştir. Davacı-karşı davalı koca tanığı olarak dinlenen Sevgi, "evlenirken davalı-karşı davacıya takılan 60 adet küçük altın, 20 adet takı bileziği ve 1 adet set takımının araba alınırken satıldığını" ifade etmiştir. Beyanın aksini gösterir bir delil olmadığı gibi, davacı-karşı davalı (koca) bunların geri istenmemek üzere kendisine verildiğini de ispat edememiştir. Koca bunları davalı-karşı davacıya (kadın) iade etmekle yükümlüdür. O halde, tanığın ifade ettiği takılar hakkındaki talebin kabulü gerekirken , yazılı şekilde reddi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 21.02.2012 (Salı.)
Full & Egal Universal Law Academy