MAHKEMESİ :Şuhut Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :23.02.2012
NUMARASI :Esas no:2011/115 Karar no:2012/26
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Toplanan delillerden davalı kadının eşinin önceki evliliğinden ergin olmayan çocuklarına şiddet uygulamasına ve kötü davranışlarına karşılık davacı kocanın da eşine şiddet uygulayıp birlik görevlerini yerine getirmediği boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece davalı kadının tamamen kusurlu bulunduğuna yönelik kusur belirlemesi yerinde değilse de tarafların eşit kusurlu bulunması sebebiyle verilen boşanma kararı sonucu itibarıyla doğru olmakla boşanmaya ilişkin hükmün gerekçesi düzeltilmek suretiyle (HUMK. md. 438/7) onanmasına karar verilmesi gerekmiş ve davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
2-Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına (TMK. md.186/1), geçimine (TMK md.185/3), malların yönetimine (TMK.m. 223, 242, 244, 262, 263, 264, 267, 215) ve çocukların bakım ve korunmasına (TMK.m.185/2) ilişkin geçici önlemleri kendiliğinden (resen) almak zorundadır (TMK.m.169). O halde; Türk Medeni Kanununun 185/3. ve 186/3. maddeleri uyarınca, tarafların ekonomik ve sosyal durumları da gözetilerek dava tarihinden geçerli olmak üzere davalı kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
3-Yukarıda açıklanan sebeplerle eşit kusurlu bulunan düzenli ve sürekli geliri bulunmayan boşanmakla yoksulluğa düşecek olan davalı kadın yararına Türk Medeni kanununun 175. maddesi uyarınca uygun miktarda yoksulluk nafakasına hükmedilmemiş olması doğru bulunmamıştır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple boşanma kararının kusura ilişkin gerekçesi düzeltilmek suretiyle ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 10.12.2012 (Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy