MAHKEMESİ :Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :21.06.2011
NUMARASI :Esas no:2009/484 Karar no:2011/371
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da iznine tabidir (TMK. md. 463/5). Mirasın hükmen reddine ilişkin dava, davacılar S.., H.., M.. A..ve M..N..adlarına vasileri tarafından açılmış, mirasın reddine yönelik vesayet makamından ve denetim makamından izin alınmamıştır. E.. olmakla haklarında verilen vesayet kararı sona eren S.., H..ve M..A.. yönünden bu zorunluluk ortadan kalkmış ise de; 2005 doğumlu M.. N..yönünden davacı vasi tarafından öncelikle mirasın hükmen reddi ile ilgili dava açma konusunda vesayet makamından ve denetim makamından izin alınması gerekirken bu yön üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ.Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 15.10.2012 (Pzt.)