MAHKEMESİ :İzmir 2. Aile Mahkemesi
TARİHİ :31.10.2011
NUMARASI :Esas no:2011/478 Karar no:2011/1125
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı kocanın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı kadın 17.5.2011 tarihli dava dilekçesinde, davalı eşinden kendisi ve müşterek çocuğu için nafaka ve tazminat istemediğini beyan etmiş, sonradan dosyaya verdiği 1.7.2011 tarihli dilekçede ise kendisi ve çocuğu için nafaka verilmesi talebinde bulunmuştur. Davacı kadının dava dilekçesindeki, nafaka ve tazminat istemediği şeklindeki beyanı, yoksulluk nafakası (TMKmd.175) ve tazminat (TMK.md. 174/1-2) taleplerinden feragat niteliğindedir. Bu beyanı davacıyı bağlar. Davacı 1.7.2011 tarihli dilekçesinde bu kez nafaka talebinde bulunduğundan; bu tarihten geçerli olarak hem kendisi hem de yanında bulunan ortak çocuğu için yararına tedbir nafakası ile boşanma/velayet hükmünün kesinleşme tarihinden itibaren de iştirak nafakasına hükmedilmesi gerekirken, tedbir nafakasının dava tarihinden itibaren başlatılması ve ayrıca davacı için de yoksulluk nafakasına hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple tedbir nafakalarının başlangıcı ve ayrıca yoksulluk nafakası yönlerinden BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 20.09.2012 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy