MAHKEMESİ :Isparta Aile Mahkemesi
TARİHİ :16.06.2011
NUMARASI :Esas no:2009/88 Karar no:2011/550
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, kusur belirlemesi, nafakalar, tazminatlar ve velayet yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-davacı kocanın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Boşanmaya ilişkin karar gerekçesinde boşanmaya sebep olan davalı-davacı (koca)’nın kusurlu davranışı mahkemece kocanın birlik görevlerini yerine getirmemesi şeklinde açıklanıp, sabit kabul edilmiştir. Manevi tazminata hükmedebilmek için, boşanmaya neden olduğu kabul edilen olayın tazminat talep eden eşin kişilik haklarına saldırı teşkil etmesi gerekir. Davalı-davacı (koca)’nın açıklanan boşanmaya neden olan kusurlu davranışı bu nitelikte olmadığı gibi, kocanın kişilik haklarına saldırı oluşturan başka bir davranışı da kanıtlanamamıştır. Bu durumda; davacı-davalı (kadın)’ın manevi tazminat talebinin reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsiz olmuş, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.10.12.2012. (Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy