MAHKEMESİ :Silivri 2. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :05.10.2012
NUMARASI :Esas no:2009/384 Karar no:2012/523
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen yukarıda tarihi ve numarası gösterilen davanın açılmamış sayılmasına dair olan hüküm, davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okundu, gereği görüşülüp düşünüldü:
Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten, kanun yoluna başvurulmuş ise, bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde, bu mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (HMK md. 20/1). Karar, görevsizlik veya yetkisizlik değilse, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 20. maddesi uygulanmaz.
Dava, boşanma kararının kesinleşmesinden sonra açılan, boşanma sebebiyle maddi ve manevi tazminat (TMK md. 174), yoksulluk nafakası (TMK md. 175) ve katkı alacağına ilişkin olup, 22.6.2009 tarihinde “Aile Mahkemesi” sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesinde ikame edilmiş, dava görülmekte iken, yargı çevresinde 06.07.2012 tarihinde müstakil aile mahkemesinin kurulmuş olması sebebiyle 19.07.2012 tarihinde Asliye Hukuk Mahkemesince görevsizlik kararı verilmiştir. Verilen karar, 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanunun Geçici 1. maddesine dayandığına göre, gerçekte “görevsizlik” kararı niteliğinde olmayıp, sonuçlanmamış davanın, aile mahkemesine devri niteliğindedir. Bu nitelikteki kararlarda Hukuk Muhakemeleri Kanununun 20. maddesi uygulanmaz. (18.06.1958 tarihli 21/10 sayılı İçt. Bir. Kararı.) Bu bakımdan işin esasının incelenmesi gerekirken, yasal olmayan gerekçe ile davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi. 08.07.2013
Full & Egal Universal Law Academy