MAHKEMESİ :Pendik 2. Aile Mahkemesi
TARİHİ :24.09.2010
NUMARASI :Esas no:2009/772 Karar no:2010/861
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm; kusur tespiti, tazminatlar, ziynet alacağı ve ziynetlere yönelik faiz ile vekalet ücreti yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, tarafların aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyz itirazları yersizdir.
2-Davacı ziynet alacağı için de yasal faiz talep etmiştir. Bu nedenle, hükmedilen ziynetlerin bedelleri için dava tarihinden geçerli olarak faize hükmedilmesi gerekirken, bu konuda da olumlu ya da olumsuz bir hüküm kurulmaması usul ve yasaya aykırı olup (HUMK m. 388/son ; HMK m 297/son) bozmayı gerektirmiştir.
3-Ziynetlerin kabul edilen kısmı üzerinden davacı lehine karar tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince nispi vekalet ücreti takdiri gerekirken, bu yön nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olmuştur.
4-Ziynetlerin reddedilen kısmı üzerinden davalı lehine karar tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince nispi vekalet ücreti takdiri gerekirken, bu yön nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm tesisi de doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün, yukarıda 2 ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle davacı kadın, 4. bentte gösterilen sebeple ise davalı koca yararına BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin de yukarıda 1. bentte açıklanan sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 07.05.2012(Pzt.)