MAHKEMESİ :Elazığ 2. Aile Mahkemesi
TARİHİ :29.12.2011
NUMARASI :Esas no:2011/110 Karar no:2011/765
Taraflar arasındaki boşanma davalarının birleştirilerek yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, incelemenin duruşmalı yapılması talebiyle temyiz edilmiş ise de, duruşma isteyenin, buna ilişkin gideri yatırmadığı anlaşıldığından, davalı-davacı kadının duruşma isteğinin reddine, evrak üzerinde inceleme yapılmasına karar verildi. Evrak incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Boşanma ve ayrılık davaları, eşlerden birinin yerleşim yerinde açılabileceği gibi, davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde de açılabilir (MK.m.168).
Toplanan delillerden; tarafların son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerin Siirt/Merkez olduğu, daha sonra öğretmen olan davacı-davalı kocanın Alacakaya ilçesine atandığı, dosyadaki 14.04.2011 tarihli nüfus kayıt örneğinden davacı kocanın yerleşim yeri adresinin dava tarihi itibariyle Alacakaya olduğu, yine sosyal ve ekonomik durum araştırmasının Alacakaya ilçesinde yapıldığı, açıklanan bu durum karşısında davadan sonra ikamet adresinin Elazığ iline aldırılmasının yetki konusunda sonuç doğurmayacağı anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı-davacı (kadının) yetki itirazının kabulü ile yetkisizlik kararı verilmesi gerekirken, bu husus nazara alınmadan yargılamaya devamla davanın esası hakkında karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, tarafların sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 22.10.2012 (Pzt.)