MAHKEMESİ :Mudurnu Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :07.02.2012
NUMARASI :Esas no: 2011/99 Karar no:2012/17
Taraflar arasındaki boşanma davalarının birleştirilerek yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, tazminatlar ve vekalet ücreti yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Davalı-davacı kadın, dava dilekçesinde Türk Medeni Kanununun 174/1-2. maddesine dayalı maddi ve manevi tazminat talebinde de bulunmuştur. Mahkemece bu konuda olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir (HMK.md.26).
2-Yargılama giderleri davada haksız çıkan tarafa yüklenir. Vekalet ücreti de yargılama giderlerindendir (HMK.md.326). Davacı-davalı koca tarafından açılan boşanma davası reddedilmiş, davalı-davacı kadın tarafından açılan boşanma davasının ise kabulüne karar verilmiştir. Davalı-davacı kadın her iki davada da kendisini vekille temsil ettirdiğine göre, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre kadın lehine her iki dava için de maktu vekalet ücreti tayinine karar verilmesi gerekirken; yazılı olduğu gibi tek bir vekalet ücreti tayini doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1. ve 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
22.11.2012 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy