MAHKEMESİ :İstanbul 10. Aile Mahkemesi
TARİHİ :12.02.2013
NUMARASI :Esas no:2010/68 Karar no:2013/60
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı (kadın) tarafından, maddi tazminatın miktarı, manevi tazminat ve yoksulluk nafakası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumlarına, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur derecelerine paranın alım gücüne, ihlal edilen mevcut ve beklenen menfaatlerin kapsamına nazaran davacı yararına hükmolunan maddi tazminat azdır. Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Türk Borçlar Kanununun 50. ve devamı maddeleri hükmü nazara alınarak daha uygun miktarda maddi tazminat (TMK.md.174/1) takdiri gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
3-Mahkemece, “davacının kişilik haklarına saldırı bulunmadığı” gerekçesiyle manevi tazminat talebi reddedilmiştir. Oysa davalının eşine fiziki şiddet uyguladığı, davalı tarafından 2007 yılında açılıp retle sonuçlanan ve 16.02.2010 tarihinde kesinleşen boşanma davasının kararından anlaşılmaktadır. Tarafların sözü edilen dava tarihinden sonra bir araya gelmedikleri ve 8-9 yıldan bu yana fiilen ayrı yaşadıkları gerçekleştiğine göre, davacının kişilik haklarına saldırı oluşturan bu kusurlu tutum ve davranışı sebebiyle davacı yararına uygun miktarda manevi tazminat (TMK.md.174/2) takdiri gerekirken, bu isteğin reddi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1.bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 22.10.2013 (Salı)
Full & Egal Universal Law Academy