MAHKEMESİ :Bakırköy 11. Aile Mahkemesi
TARİHİ :7.2.2013
NUMARASI :Esas no:2011/420 Karar no:2013/110
Taraflar arasındaki "boşanma" ve "karşı boşanma" davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı-davacı (koca) tarafından; kusur belirlemesi, davacı-davalı kadın lehine hükmolunan manevi tazminat, velayet ve iştirak nafakasının miktarına yönelik temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı-davacı kocanın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Toplanan delillerden; tarafların karşılıklı olarak birbirlerini küçük düşüren sözler söyledikleri, davalı-davacı kocanın eşine yönelik olarak vücutta kemik kırığına neden olacak şekilde, davacı-davalı kadının ise kocasına yönelik basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte şiddet uyguladığı, davacı-davalı kadının sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarda bulunduğu hususunun da kanıtlandığı, bu durumda boşanmaya neden olan olaylarda davacı-davalı kadının kocaya nazaran daha ağır kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Durum böyleyken, mahkemece davalı-davacı kocanın ağır kusurlu kabul edilmesi ve bu hatalı kusur belirlemesine bağlı olarak davacı-davalı kadın lehine manevi tazminata hükmedilmesi isabetsiz olmuş ve bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün, yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple kusur belirlemesi ve davacı-davalı kadın lehine hükmolunan manevi tazminat yönlerinden BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1.bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 01.11.2013 (Cuma)
Full & Egal Universal Law Academy