MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı
Taraflar arasındaki "boşanma" davalarının birleştirilerek yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-davalı (koca) tarafından; kadın lehine hükmedilen yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminatlar, tedbir nafakasının başlangıç tarihi ve vekalet ücreti yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğine hüküm verilmiş olmasına ve özellikle davalı-davacı (kadın) yararına bozma kararı gereğince takdir ve tayin edilen tedbir nafakasının koca tarafından ikame edilen boşanma davasının açıldığı tarihten geçerlik olmak üzere tayin edilmiş olmasına, hüküm sonucunda bu tarihin 25.12.2009 tarihi olarak yazılması gerekiyor iken (25.102.2009) yazılmasının, açık yazım hatası niteliğinde olup, mahkemesince re'sen tashihinin mümkün bulunmasına (...m.304/1) göre, davacı-davalı (koca)'nın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2-İlk hükümle dava ve birleştirilen boşanma davasının kabulüne karar verilmiş ve birleştirilen boşanma davasının kabulü sebebiyle kadın lehine vekalet ücretine hükmedilmiş, bu yönler Yargıtay'ca onanmak suretiyle kesinleşmiştir. Bozma, kadın lehine maddi ve manevi tazminat ve yoksulluk nafakasına hükmedilmesi gerektiği yönündedir. Bozma üzerine bozulan hususlar yönünden yapılan yargılama sonunda, kadın yararına birleştirilen boşanma davasının kabulü sebebiyle yeniden vekalet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Ne var ki, kanuna uymayan bu husus hakkında yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmadığından, bu kısmın hükümden çıkartılması süretiyle hükmün düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur (HUMK.m.438/7).
SONUÇ: Yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple temyiz olunan hükmün hüküm sonucunun (7.) maddesinin bütünüyle hükümden çıkartılmasına, bundan sonraki bentlerin (7.) ve (8.) bent olarak teselsül ettirilmesine, hükmün bu bölümünün bu şekilde DÜZELTİLEREK, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy