MAHKEMESİ :Çıldır Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :04.04.2012
NUMARASI :Esas no: 2010/91 Karar no:2012/19
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Dava, boşanma davasının karara bağlanmasından sonra bağımsız olarak açılmıştır. Boşanmanın fer’isi niteliğinde olan tazminat, boşanma davasıyla birlikte veya bu davanın yerel mahkemedeki tahkikatı sırasında dava içinde istendiği takdirde harca tabi değildir. Dava, boşanma davasının karara bağlanmasından sonra bağımsız olarak açıldığına göre, bu halde harca tabidir. Dava tarihinde boşanma kararının henüz kesinleşmemiş olması davayı harca tabi olmaktan çıkarmaz. Nitekim davacı harcını ödemek suretiyle bu davayı ikame etmiştir. Bu bakımdan hüküm altına alınan tazminat tutarı üzerinden nispi karar ve ilam harcı alınması gerekirken, “boşanma davası kesinleşmeden açıldığı, bu sebeple de harca tabi olmadığı” gerekçesiyle harç alınmasına yer olmadığına karar verilmesi, yatırılanın da iadesi yönünde hüküm oluşturulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.18.09.2013 (Çrş.)
Full & Egal Universal Law Academy