MAHKEMESİ :Kargı Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :20.2.2013
NUMARASI :Esas no:2013/12 Karar no:2013/559
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı (koca) tarafından; tamamına yönelik olarak temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillere kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2 Boşanma sebebi oluşturan, davalı kocadan kaynaklanan ve davacı kadının kişilik haklarına saldırı niteliğinde bir olayın varlığı ispat edilmemiştir. Türk Medeni Kanununun 166/1 maddesi uyarınca boşanma kararı verilmesi, doğrudan manevi tazminata hükmedilmesi sonucunu doğurmaz. Manevi tazminat talebinin kabul edilebilmesi için Türk Medeni Kanununun 174/2. maddesindeki koşulların gerçekleşmesi gerekir. Davalı kocanın belirlenen kusurlu davranışları, davacının kişilik haklarına saldırı olarak kabul edilemez. O halde, davacının manevi tazminat talebinin reddi yerine, yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 28.11.2013 (Prş.)