MAHKEMESİ:Diyarbakır l. Aile Mahkemesi
TARİHİ :17.04.2013
NUMARASI :Esas no:2013/109 Karar no:2013/294
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından maddi tazminat talebinin reddi ve manevi tazminatın miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre davacı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Mahkemece daha önce verilen hüküm, Dairemizce 04.04.2011 tarihinde eşine fiziksel şiddet uyguladığı anlaşılan davalı kocanın boşanmaya sebep olan olaylarda tam kusurlu olduğu belirtilerek davacı kadın yararına maddi ve manevi tazminat verilmesi gerektiği gerekçesi ile bozulmuştur. Mahkemece bozmaya uyulduğu halde daha önce verilen hüküm ile aynı gerekçelerle davacı kadının maddi tazminat talebi reddedilmiştir. Bozmaya uyulmakla, mahkeme, bozma gereğince hüküm vermek zorundadır.Uyulan bozma kararında da belirtildiği gibi mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile kusurları ve hakkaniyet ilkesi (TMK.md,4 TBK.md.50 ve 52) dikkate alınarak davacı kadın yararına uygun miktarda maddi tazminat verilmesi gerekirken, hatalı gerekçe ile maddi tazminat talebinin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple davacı kadın yararına maddi tazminat yönünden BOZULMASINA, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.22.01.2014 (Çar.)