MAHKEMESİ :Kaş Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :13.12.2012
NUMARASI :Esas no:2010/282 Karar no:2012/496
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilen tefhim edilen kararda ve sonradan yazılan gerekçeli kararda; "davanın kabulüne" karar verilmiş, kabul kararının neye ilişkin olduğu gösterilmemiş, sonradan mahkeme ayrı bir kağıda, kabul kararının "boşanmaya" ilişkin olduğu yönünde re'sen tashih şerhi yazmıştır.
Tashih , usulüne uygun olarak tefhim edilmiş bir hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların mahkemece re'sen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilmesine imkan veren bir işlemdir (HMK md. 304/1). Ortada usulüne uygun şekilde tefhim edilmiş bir hüküm yoksa, hüküm sonucundaki eksikliğin tashih yoluyla tamamlanması yoluna gidilemez. Ortada Hukuk Muhakemeleri Kanununun 294/3. ve 297/2. maddesinde gösterilen unsurları ihtiva edecek şekilde tefhim edilmiş ve hukuki varlık kazanmış bir hüküm bulunmamaktadır. Bu bakımdan Hukuk Muhakemeleri Kanununun bundan önce değinilen maddelerinde gösterildiği şekilde hüküm verilmek üzere temyiz olunan kararın bozulması gerekmiştir (10.04.1992 tarihli, 7/4 sayılı İç. Bir. kararı).
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 09.12.2013 (Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy