MAHKEMESİ :Kartal 1. Aile Mahkemesi
TARİHİ :19.07.2012
NUMARASI :Esas no: 2012/918 Karar no:2012/1221
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Vechelerine Dair Lahey Sözleşmesi hükümlerine göre, çocuğun mutad meskeninin bulunduğu ülkeye iadesi isteğine ilişkin olup, sözleşmeye göre belirlenen Merkezi Makam adına mahalli Cumhuriyet Savcısı tarafından davaname ile açılmıştır. Sözleşme ile merkezi makamlara yüklenen yükümlülükler (sözleşme md.7) ve sözleşmenin uygulanmasını sağlamaya yönelik usul ve esasları düzenleyen 04.01.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5717 sayılı Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun hükümleri gözetildiğinde (md.7/2, 9/1, 17/2), davanamenin taraflara tebliği ve davanın merkezi makam adına mahalli Cumhuriyet Savcısının katılımı ve huzuru ile görülmesi zorunludur. Mahalli Cumhuriyet Savcısının duruşma gününün tebliği için yapılan tebligat da, 7201 sayılı Tebligat Kanununun 43. maddesinde gösterilen usule uyulmadan yapılmış Cumhuriyet Savcısının katılımı ve huzuru olmadan dava görülmüştür. Mahalli Cumhuriyet Savcısının katılımı olmadan davaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.19.09.2013 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy