MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz edene yüklenmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 119.00 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 25.11.2013 (Pzt.)
KARŞI OY YAZISI
Terk sebebiyle boşanma davasını "terk edilen" eş açabilir. Diğerini terk etmeye zorlayan eş "terk eden eş" sayılır (TMK md. 164/1).
KARŞI OY YAZISI
Tarafların ... merkezde otururken, ... ilçesi ... köyüne taşındıkları, davalı kadının köy evinin yaşama için yetersiz ve eski olduğunu ileri sürerek bu konutta yaşamayı kabul etmek istemediği, tarafların bu yüzden tartışmaya başladıkları, bu şekilde iki ay kadar bir süre geçtikten sonra, davacı kocanın kadını kovması sonucu, kadının konuttan ayrılıp kendi ailesinin yanında oturmaya başladığı anlaşılmaktadır. Taraflar ihtarda davet edilen konutta iki ay kadar birlikte yaşamış iseler de, kadının konutu başından beri kabullenmek istemediği anlaşılmaktadır. Kişinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak nitelikteki bir konutta yaşamaya zorlanması kabul edilemez. Bu bakımdan mahkemece, taraflardan Hukuk Muhakemeleri Kanununun 31. maddesi çerçevesinde daha önce oturdukları ... merkezde bulunan konutun niteliği hakkında açıklama yapmaları istenilerek ... köyündeki son konutla karşılaştırılarak konutun temel ihtiyaçlarının karşılama yeterliliği bakımından bir ailenin oturmasına elverişli olup olmadığı ve kadının ...'deki oturdukları konuta göre, son konutun yetersizliğini ileri sürmesinin haklı görülüp görülemeyeceği konusunda keşif yapılmak suretiyle bir uzman bilirkişiden rapor alınması, konutun yeterli olmadığı sonucuna varılırsa davanın reddi; aksi halde kabulüne karar verilmesi gerekir. Açıklanan yönde araştırma ve inceleme yapılmak üzere hükmün bozulması gerektiğini düşünüyor; değerli çoğunluğun onama görüşüne katılmıyorum.
Full & Egal Universal Law Academy