MAHKEMESİ :Kumluca Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :19.06.2013
NUMARASI :Esas no: 2011/362 Karar no:2013/390
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı (kadın) tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davalı kadın, süresinde ve usulüne uygun olarak yetki itirazında bulunmuştur. Kesin yetki kuralının söz konusu olmadığı hallerde mahkemelerin yetkisine yönelik itirazlar, ilk itirazlardan olup (HMK.md.116/1-a), bu husus öncelikle ve esasa girilmeden ön sorunlar gibi incelenir ve karara bağlanır (HMK.md.117/3). Mahkemece davalının yetki itirazı hakkında bir karar verilmeden hüküm kurulmuştur. Yetki itirazına ilişkin ön sorun halledilmeden, işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 08.04.2014 (Salı)
Full & Egal Universal Law Academy