MAHKEMESİ :Söke 2. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :04.10.2012
NUMARASI :Esas no:2011/425 Karar no:2012/408
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından, tazminat miktarları yönünden; davalı koca tarafından ise tamamı yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 26.11.2013 günü duruşmalı temyiz eden davalı A. S.vekili Av. . ve karşı taraf temyiz eden davacı A. S.vekili Av. ..geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, 29.09.2011 tarihinde 1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu döneminde açılmıştır. Mahkemece, 22.12.2011 tarihli celsede taraflara tanıklarını bildirmek üzere iki hafta süre verilmiş, davalı koca vekili tarafından 05.01.2012 tarihinde tanıklar bildirilmiş ve delillerin toplanması için yatırılan 250 TL delil avansı mahkeme veznesine 10.01.2012 tarihinde intikal etmiştir. 22.12.2011 tarihli oturumda tanıkların bir sonraki oturum günü olan 01.03.2012 tarihinde dinlenmesi için davetiye çıkartılması veya talimat yazılması yönünde bir ara kararı bulunmadığı gibi, takip eden 01.03.2012 tarihli celsede de "davalı tanıkları adına davetiye çıkartılmasına veya talimat yazılmasına" karar verilmiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında davalının yargılamayı geciktirmiş olduğundan bahsedilemez. O halde mahkemece davalı tanıklarının Hukuk Muhakemeleri Kanununun 243 ve devamı maddelerinde gösterilen şekilde dinlenmeleri için gerekli usul işlemlerinin yürütülmesi ve bu tanıklar dinlendiği takdirde, tüm deliller birlikte değerlendirilerek gerçekleşecek sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken; davalının savunma hakkının kısıtlanması suretiyle, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, duruşma için taktir olunan 990 TL. vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, istek halinde istek halinde temyiz peşin harcının yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 26.11.2013 (Salı)
Full & Egal Universal Law Academy