MAHKEMESİ :Bakırköy 2. Aile Mahkemesi
TARİHİ :02.12.2010
NUMARASI :Esas no:2010/304 Karar no:2010/897
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacılar tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Davacılardan A... ve A..., gerçekte kendilerinin büyükbabası ve babannesi olan H... ile A...'nin nüfusuna, öz babaları olan Ö... ile birlikte kardeş gibi yazdırıldıklarını, gerçekte kendilerinin Ö... D... ile S... D...'ın evlilik dışı ilişkilerinden doğmuş olduklarını, bu nedenle mevcut kaydın iptali ile gerçek anne ve babalarının nüfus kaydındaki hanesine tesciline karar verilmesini talep etmişlerdir. Davacı D... ise diğer davacılarla kardeş olduklarını kendisinin de Ö... ve S...'nın evlilik dışı ilişkilerinden doğmuş olduğunu ancak nüfusta annesi Suna'nın bekarlık hanesinde kayıtlı bulunduğunu babasının Ö... D... olduğunun tespitini talep etmiştir.
Mahkemece bütün talepler soybağının reddi şeklinde vasıflandırılarak Türk Medeni Kanununun 298/2. maddesi uyarınca hak düşürücü sürenin geçmiş olduğundan bahisle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacılardan A... ve A...'ün büyükbabası H... ile babannesi A...'nin gerçek anne ve babası olmadığı, gerçek annesinin ise S... olduğuna ilişkin istemi; nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin olup, bu talep yönünden görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Görev, kamu düzenine ilişkin olup, hakim tarafından yargılamanın her aşamasında re'sen gözetilir. Gerçekleşen bu durum karşısında nüfus kayıt düzeltimine ilişkin talepler yönünden görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur.
2-Davacılar A..., A... ve D...'in, anneleri S... ile baba olduğu iddia edilen Ö... D...'ın evliliklerinin bulunmaması ve davacıların evlilik dışı ilişkiden doğmuş olduğu belirtildiğinden gerçek babalarının Ö... D... olduğuna yönelik istemleri ise; babalığın tespitine ilişkindir(TMK: 301 vd. md.). Mahkemece, nüfus kaydının iptaline ilişkin davanın bekletici sorun yapılması, babalık davası yönünden davanın Hazine ve Cumhuriyet Savcılığına ihbar edilmesi,katıldıkları taktirde delillerinin de toplanmasından sonra gerçekleşecek sonuca göre karar verilmesi gerekirken,davanın hukuki vasıflandırılmasında yanılgı sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.04.04.2013(Prş.)