MAHKEMESİ :Bursa 1 Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ :18.9.2012
NUMARASI :Esas no:2011/684 Karar no:2012/579
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, Türk Medeni Kanunun 605/2. maddesi uyarınca terekenin borca batık olduğunun tespiti ve mirasın hükmen reddine ilişkindir. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır (TMK md.605/2) Anılan madde uyarınca mirasbırakanın ödemeden aczi ölüm tarihine göre belirlenir, mirasbırakan S. Y.'ın ölüm tarihi olan 16.07.2010 tarihi itibariyle terekesinin aktif ve pasifi belirlenmemiştir. O halde Mirasbırakanın ölüm tarihine göre malvarlığının eksiksiz belirlenerek terekenin aktif ve pasifi bulunmadan eksik araştırma sonucu karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 10.09.2013 (salı)
Full & Egal Universal Law Academy