MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasanın 141/3. maddesi "bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır" buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297. maddesinde de, kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 1. fıkrasının 3. bendine göre; mahkeme kararlarında iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur. Kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesi hukuki dinlenilme hakkının da bir gereğidir (HMK m. 27). Mahkemece yapılan yargılama sonunda, davanın kabulü (TMK m. 166/1) ile tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Hükmün gerekçe kısmında, davalı kadının olağan dışı telefon görüşmeleri yapmak suretiyle güven sarsıcı davranışlarının bulunduğu, davacı erkeğin ise çalışmadığı, böylelikle boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davalı kadının, erkeğe nazaran daha ağır kusurlu olduğu belirtilmiş, manevi tazminata ilişkin kısmın gerekçesinde ise; sadakat yükümlülüğünü ihlal eden davalı kadının boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tam kusurlu olduğu belirtilmiştir. Mahkemece bir taraftan davalı kadına güven sarsıcı davranışlarda bulunma vakıasına karşılık davacı erkeğe de çalışmama vakıası kusur olarak yüklenerek, bir taraftan da sadakat yükümlülüğünü ihlal eden davalı kadının tam kusurlu olduğu belirtilerek gerekçede kendi içinde çelişki yaratılmıştır. Bu bakımdan gerekçe kendi içinde çelişkili olup gerekçe bölümünde yaratılan bu çelişki tek başına bozma sebebi oluşturduğundan, hükmün münhasıran bu sebeple bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 25.04.2018