MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Aile Konutu Şerhi Konulması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı kadın dava konusu taşınmazın aile konutu olduğunu ileri sürerek taşınmazın tapu kaydına aile konutu şerhi konulmasını talep etmiş, mahkemece, "...tarafların evli oldukları, tapu kayıtlarına göre davalının dava konusu taşınmazın maliki olduğu, taraflar arasında boşanma davasının derdest olduğu, davalının dava konusu müşterek konuttan uzaklaştırılmasına ve bu konutun davacı eş ve müşterek çocuğa tahsisine dair tedbir kararı verildiği, bu durumda dava konusu konutun aile konutu olma niteliği kalmadığı" gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan delilerden; tarafların 2007 yılında evlendikleri, dava konusu taşınmazın 23.09.2011 tarihinde davalı erkek eş adına tapuya kayıt edildiği ve o tarihten itibaren tarafların dava konusu taşınmazı aile konutu olarak kullandıkları, davacı kadının fiziksel şiddet gördüğü iddiası ile aile konutundan ortak çocukla birlikte 03.09.2015 tarihinde ayrıldığı, ... Aile Mahkemesinin 27.10.2015 tarihli tedbir kararı ile dava konusu taşınmazın davacı kadın ve yanında bulunan ortak çocuğun kullanımına yönelik tedbir kararı verildiği, sonrasında taşınmazda fiilen davacı ve ortak çocuğun yaşamaya devam ettiği, eldeki davanın da 04.11.2015 tarihinde açıldığı anlaşılmaktadır. Dava konusu taşınmazda dava tarihinden kısa bir süre öncesine kadar tarafların birlikte yaşadıkları konusunda taraflar arasında bir çekişme bulunmamaktadır. Taraflardan birinin iradi ya da iradi olmayan sebeplerle aile konutundan belirli bir süre ayrı kalması, konutun özgülendiği amaç değişmedikçe aile konutu olma niteliğini ortadan kaldırmaz. Tarafların evlilikleri de sonlanmadığına göre davanın kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 12.03.2018(Pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy