MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Aile Konutu Şerhi Konulması - Tapu İptal ve Tescil
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalılar tarafından temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 27.03.2018 günü temyiz eden davalı ... vekili Av. ... ile temyiz eden davalı ... ve karşı taraf davacı ... vekili Av. ... geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Taraflar arasında görülen TMK 194. maddesine dayalı tapu iptal ve tescil davasında mahkemenin 7.5.2015 tarihli ilk kararında, mahkemece kadının aile konutu talebi yönünden reddine, tapu iptal ve tescil davası yönünden de genel mahkemenin görevli olduğu belirtilerek, görevsizlik kararı vermiştir. Dairemizin, 23.11.2015 tarihli bozma ilamıyla, davanın "aile konutu” olarak kullandıkları taşınmazın "açık rızası" alınmadan eşi tarafından üçüncü kişiye devredildiğini ileri sürerek üçüncü kişi üzerindeki tapu kaydının iptali ile mülkiyetin önceki haline iadesi talebine ilişkin olduğu diğer bir deyişle Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesinden kaynaklı tapu iptal ve tescil davası olduğu belirtilerek, mahkemece verilen görevsizlik kararı yönünden bozularak işin esasının incelenmesi gerektiği belirtilmiş, mahkemece bozma ilamına uyulmuş, ancak bu sefer davalılar arasında yapılan tasarrufun muvazaalı olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Mahkemece, Dairemizin 23.11.2015 tarih 2015/16354 esas ve 2015/21995 karar sayılı bozma ilamında belirtildiği üzere, davanın TMK 194. maddesine dayalı tapu iptal ve tescil davası olduğu dikkate alınmaksızın, muvazaa hukuki sebebine dayalı tapu iptal ve tescil davası olarak nitelendirilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur. O halde delillerin Türk Medeni Kanununun 194. maddesi çerçevesinde değerlendirilerek hasıl olacak sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Bu husus nazara alınmadan hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, duruşma için takdir edilen edilen 1630 TL. vekalet ücretinin Selime'den alınıp Erdal'a verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 03.04.2018 (Salı)