MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm taraflarca temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasanın 141/3. maddesi "Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır" buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesinde de, kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 1. fıkrasının c. bendine göre; mahkeme kararlarında iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşmadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur. Mahkemece “dosyaya celp edilen tüm, bilgi, belge, kayıt, evrak, beyanlar, bilirkişi raporları ve tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; somut olayımız açısından davacının davasını ispat ettiği/ispat edemediği anlaşıldığından davacının davasının kabulüne/reddine krarar verilerek aşağıda belirtilen ve tefhim edilen kısa karar ile uyumlu olacak şekilde hüküm tesis edilmiştir” denilerek tarafların karşılıklı açılan boşanma davalarının reddine karar verilmiş ise de; mahkeme kararında davaların reddine ilişkin gerekçe bulunmamaktadır. Açıklanan yönler gözetilmeden Yargıtay denetimine olanak vermeyecek biçimde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre tarafların sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 18.10.2018 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy