MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından; tefrik kararı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı erkek tarafından açılan boşanma davasının yapılan yargılaması sonucunda, ... 3. Aile Mahkemesi tarafından, davalı erkeğin feragati nedeni ile davanın reddine karar verilmiştir. Davalı kadının birleşen davası ise, erkeğin feragate ilişkin beyanı sonrasında ilk derece mahkemesince tefrik edilerek yeni esasa kaydedilmiştir. İş bu tefrik kararının davalı kadın tarafından istinaf edilmesi üzerine ... Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesince istinaf talebinin esastan reddine karar verilmiştir. Bölge adliye mahkemesince verilen karara karşı davalı kadın tarafından temyiz itirazında bulunulmuştur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 168. maddesi "aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir, şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtay da ise bozma sebebi teşkil etmez" hükmüne amirdir. İş bu hüküm gereğince davalı kadının, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu tefrik kararının usulsüz olduğu gerekçesi ile temyiz isteminde bulunması mümkün olmayıp, bu nedenle temyiz dilekçesinin reddi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz dilekçesinin REDDİNE, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 28.03.2019 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy