MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
KARAR DÜZELTME İSTEYEN : Davalı
Yukarıda tarihi, konusu ve tarafları gösterilen hükmün; kısmen bozulmasına-kısmen onanmasına dair Dairemizin 25.04.2018 gün ve 2016/16891-2018/5575 sayılı ilamıyla ilgili karar düzeltme isteminde bulunulmakla, evrak okundu, gereği düşünüldü;
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 1.10.2011 tarihinde yürürlüğe girmiş ise de, bu Kanuna 6217 sayılı Kanunla ilave edilen geçici 3. maddenin (1.) bendinde, Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanunun 26.09.2014 tarihli ve 5236 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki 427 ila 454. madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı hükme bağlandığından, karar düzeltme talebinin incelenmesi gerekmiştir.
1-Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre, davalı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan karar düzeltme itirazları yersizdir.
2-Mahkemece, davacı kadın tarafından evlilik birliğinin sarsılması sebebine dayalı olarak açılan boşanma davasının erkeğin kusurlu olduğu belirtilerek kabulüne karar verilmiş, ortak iki çocuğun velayeti anneye bırakılmış, ortak çocuklar ve kadın lehine nafakaya ve tazminata hükmedilmiş,hüküm erkek tarafından kusur belirlemesi,nafakalar ve tazminatlara yönelik olarak temyiz edilmiş, Dairemizin 25.04.2018 tarihli ilamı ile erkeğin sair itirazları reddedilmiş, hükmün davacı kadına manevi tazminat verilmemesi gerektiği ve kadın lehine hükmedilen yoksulluk nafakasının miktarının az olması yönünden bozulmasına karar verilmiş, davalı erkek tarafında karar düzeltme isteğinde bulunulmuştur. Davalı erkek tarafından temyiz isteğinde bulunulmuş olup, temyize gelen aleyhine karar verilemeyeceğinden kadın lehine hükmedilen yoksulluk nafakasının miktarının fazla olduğuna dair hükmün bozulmasına karar verilmesi gerekirken sehven yoksulluk nafakasının miktarının az olması sebebiyle hükmün bozulduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple ilamın 3. bendinin tamamen kaldırılmasına, tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre davacı kadın yararına hükmedilen yoksulluk nafakası fazla olduğundan hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklandığı üzere davalı erkeğin karar düzeltme isteğinin Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 440-442. maddeleri gereğince kısmen kabulüne, Dairemizin 22.04.2018 tarih, 2016/16861 esas, 2018/5575 karar sayılı ilamının 3. bendinin yukarıda 2. bentte açıkladığı üzere KALDIRILMASINA, hükmün yoksulluk nafakası miktarının fazla olması sebebiyle BOZULMASINA, diğer yönlere ilişkin itirazların ise yukarıda (1.) bentte gösterilen sebeple REDDİNE, karar düzeltme harcının istek halinde yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi.23.05.2019 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy