MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Tapu İptali ve Tescil-Aile Konutu Şerhinin Konulması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre davalı ...'in aşağıdaki bentler dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Aile konutu şerhi konulmasına yönelik davada davalı, taşınmazın maliki bulunan eştir. Bu sebeple aile konutu şerhi davası sebebiyle davacı tarafından yapılan yargılama giderleri ve davacı lehine hükmedilen vekalet ücretinin davalı eşten tahsiline karar verilmesi gerekirken, davalılardan müştereken ve müteselsilen alınmasına hükmedilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
3-Davacı tarafından yargılamada tapu iptal ve tescil davasına yönelik olarak toplam 2.688 TL nispi harç yatırılmıştır. Bu sebeple alınması gereken 10.929,60 TL harçtan davacı tarafından yatırılan 2.688 TL harç mahsup edildikten sonra eksik kalan 8.241,60 TL peşin harcın davalılardan alınmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde daha fazla harcın davalılardan alınmasına hükmedilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 09.05.2019 (Prş.)
Full & Egal Universal Law Academy