MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı erkek tarafından kusur belirlemesi, kadın lehine hükmedilen nafakalar, tazminatlar ve kendi manevi tazminat talebinin reddi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, mahkemece bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve bozmanın kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan yönlere ait temyiz itirazlarının incelenmesi artık mümkün bulunmamasına göre davacı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı erkek tarafından açılan boşanma davasının yapılan yargılaması sonucunda ilk derece mahkemesince davacı erkeğin ağır kusurlu olduğu gerekçesiyle davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına ve fer'ilerine yönelik tesis edilen hükmün, davacı erkeğin istinafı üzerine, bölge adliye mahkemesince yapılan incelemesinde davacı erkeğin istinaf talebinin kısmen kabulüne ve davalı kadının ağır kusurlu olduğu gerekçesiyle davacı erkek yararına manevi tazminata, davalı kadının tazminat ve yoksulluk nafakası taleplerinin reddine karar verilmiştir. Davalı kadının kusur belirlemesi, yoksulluk nafakası ve tazminatlar yönünden temyizi üzerine, Dairemizce yapılan incelemede davacı erkeğin ağır kusurlu olduğu belirlenmiş bölge adliye mahkemesince bu kusur durumuna göre istinaf incelemesi yapılması gerektiğinden bahisle hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Bölge adliye mahkemesince bozma ilamına uyulmuş ise de daha önce davalı kadın tarafından temyiz edilmeyerek kesinleşen boşanma, velayet ve kişisel ilişki hakkında yeniden hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Ancak bu husus yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün bu yönlerden düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir (HMK m. 370/2).
SONUÇ: Yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple temyiz edilen bölge adliye mahkemesi kararının hüküm fıkrasının 1. ve 2. bentlerinin hükümden çıkartılmasına, hükmün bu bölümünün DÜZELTİLEREK, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 04.12.2019 (Çrş.)
Full & Egal Universal Law Academy