(6831 S. K. m. 11)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda, davanın kısmen kabulü yolunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı Orman Yönetimince asliye hukuk mahkemesinde açılan tapu iptali ve tescil davasının devamı sırasında yöreye arazi kadastrosu girmiş, davaya konu taşınmazlar 719 ila 727, 957 ila 959 parsel numaraları ile fındık bahçesi niteliğinde, malik haneleri boş olarak tespit görmüş ve tutanaklar ile ekleri kadastro mahkemesine devredilmiştir. Orman Yönetimince tüm bu parsellere yönelik olarak ayrı ayrı açılan kadastro tespitine itiraz davaları ile davacı Y. Öztürk'ün hisseye yönelik olarak açtığı davalar birleştirilmiş, 725-726-957-958-959 parsellerin orman niteliği ile Hazine adına; 719-720-721-722-723-724 parsellerin ise, hisseleri oranında davalı gerçek kişiler adına tesciline karar verilmiş, anılan hüküm Orman Yönetimince temyiz edilmiştir.
Orman Yönetiminin temyizi 719, 720, 721, 722, 723 ve 724 parsellere yöneliktir; davaya konu 725, 726, 957, 958, 959 parseller hakkında kurulan hüküm kesinleşmiştir.
Yörede dava tarihinden önce yapılıp, kesinleşen orman tahdidi yoktur. Şöyle ki; mahkemece yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli değildir. Taşınmaz başında yapılan keşifte hazır bulunan uzman orman bilirkişisi, temyize konu 719, 720, 721, 722, 723 ve 724 parsellerin eylemli olarak 20-25 yaşlı fındık bahçesi olup, hava fotoğrafında açık alanda kaldıklarını; orman sayılmayan yerlerden olduklarını bildirmiştir. Uzman bilirkişi tarafından taşınmazın memleket haritası ve amenajman planındaki durumları incelenmemiş; memleket haritasında hangi sembollerle ifade edildikleri açıklanmamıştır.
Mahkemece, eski tarihli memleket haritası, hava fotoğrafları ve varsa amenajman planı ilgili yerlerden getirtilip, önceki bilirkişiler dışında serbest orman mühendisleri arasından seçilecek üç uzman orman yüksek mühendisi bulunamadığı takdirde, orman mühendisi ve bir fen elemanı aracılığıyla yeniden yapılacak keşifte, çekişmeli taşınmaz ile birlikte çevre araziye de uygulanmak suretiyle taşınmazın öncesinin bu belgelerde ne şekilde nitelendirildiği belirlenmeli; 3116, 4785 ve 5658 Sayılı Yasalar karşısındaki durumu saptanmalı; tapu ve zilyetlikle ormandan toprak kazanma olanağı sağlayan 3402 Sayılı Yasanın 45. maddesinin ilgili fıkraları, Anayasa Mahkemesinin 01.06.1988 gün ve 31/13 E.K.; 14.03.1989 gün ve 35/13 E.K. ve 13.06.1989 gün ve 7/25 E.K. sayılı kararları ile iptal edilmiş olduğundan, bu yollarla ormandan yer kazanılamayacağı, öncesi orman olan bir yerin üzerindeki orman bitki örtüsü yok edilmiş olsa dahi, salt orman toprağının orman sayılan yer olduğu düşünülmeli; toprak yapısı, bitki örtüsü ve çevresi incelenmeli; kesinleşmemiş tahdit söz konusu olduğuna göre, uzman bilirkişiler eliyle yerine uygulanacak tahdit haritası ile irtibatlı, taşınmazın konumunu gösteren, ayrı renklerle işaretli ve bilirkişilerin onayını taşıyan, duraksamaya yer vermeyecek nitelikte kroki düzenlettirilmeli; ayrıca, yukarıda değinilen diğer belgeler uzman bilirkişiler eliyle yerine uygulattırılıp, çekişmeli taşınmazın memleket haritasına göre, konumu saptanıp; bu harita ile irtibatını duraksamaya yer vermeyecek biçimde gösteren, memleket haritasındaki renkleri ve işaretleri aynen içeren, yalnız büro incelemesine değil, uygulamaya ve araştırmaya dayalı, bilirkişilerin onayını taşıyan kroki düzenlettirilip, bilimsel verileri bulunan yeterli rapor alınmalı ve oluşacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmelidir. Açıklanan hususlar gözetilmeksizin, eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair yönlerin bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine 08.05.2001 günü oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy