MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
İ
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Hükmüne uyulan Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 05.02.2008 tarih 2007/16001-1767 sayılı bozma kararında özetle: "Mahkemece doğru sonucu ulaşılabilmesi için; öncelikle, çekişmeli taşınmazlara komşu olan 109 ada 2, 3, 5, 7, 8 ve 9, 108 ada 48, 49, 62 ve 42 parsellere ait kadastro tesbit tutanakları ile varsa dayanağı olan kayıt ve belgeler getirtilmeli, yine davalıların tutunduğu Ekim 1976 tarih 12 nolu tapuya ait hüküm dosyası Tapu Sicil Müdürlüğünden getirtilerek 109 ada 4 ve 6 parseller yönünden; mahkemece, eski tarihli memleket haritası, hava fotoğrafları ve varsa amenajman planı ilgili yerlerden getirtilip, yeniden yapılacak inceleme ve keşifte, çekişmeli taşınmaz ile birlikte çevre araziye de uygulanmak suretiyle taşınmazın öncesinin bu belgelerde ne şekilde nitelendirildiği belirlenmeli;çekişmeli taşınmazların orman sayılan yerlerden olmadığı belirlendiği takdirde davalıların tutunduğu 12 numaralı tapu kaydının tescil krokisi yerel bilirkişi yardımı ile yerine uygulanmalı, uzman bilirkişilerden uygulamayı gösterir krokili rapor alınmalı, 109 ada 6 parsel yönünden ... uzmanı tarafından verilen 23.05.2007 havale tarihli raporda "eğiminin % 40-50 olduğu, erozyona açık hali ile özel mülkiyete elverişli olmadığı" şeklindeki değerlendirme gözönünde bulundurulmalı, böylece elde edilecek delillere göre karar verilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma kararına uyulduktan sonra 109 ada 4 parsel yönünden davanın reddine, 107 ada 19 ve 109 ada 6 parseller yönünden davanın kabulüne davalılar adına olan tapu kaydının iptali ile Hazine adına tapuya kayıt ve tesciline, 108 ada 47 parsel yönünden kısmen kabulüne bilirkişi rapor ve krokisinde (A) harfi ile işaretli 6325.17 m2'lik bölümünün ham toprak niteliği ile hazine adına tapuya kayıt ve tesciline geriye kalan 4986,83 m2 yönünden davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazların bulunduğu yerde tesbit tarihinden önce orman kadastrosu yapılmamıştır. Genel arazi kadastrosu işlemi ise, 04.01.2005 tarihinde kesinleşmiştir.
Hazinenin temyizi davanın reddedilen kısmına, yani 108 ada 47 parselin 4986,83 m2'lik bölümüne ile 109 ada 4 parsele yöneliktir.
Dosya kapsamına ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince işlem yapılarak hüküm kurulmuş olduğuna göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, Harçlar Yasasının değişik 13/j maddesi gereğince harç alınmasına yer olmadığına 25.11.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.