MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacılar, kadastro mahkemesine verdikleri 15.12.2008 günlü dava dilekçeleriyle;.. Köyünde bulunan 545 parsel sayılı taşınmazın davacılardan ... tarafından ... Dölek’ten satın alındığını, 1985 yılında açtıkları tescil davası sonucu ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 1985/81-1986/123 sayılı kararı ile adlarına tescile karar verildiğini, buna rağmen tapulu arazilerinin bir kısmının bölgede yapılan orman kadastrosu çalışmaları sırasında 2/B olarak çıkarıldığını iddia ederek, taşınmazla ilgili yapılan 2/B işleminin iptalini istemişlerdir. Kadastro hakimliğince; 2/B işleminin 1993 yılında kesinleşmiş olması gerekçesiyle dosya görevsizlik kararıyla asliye hukuk mahkemesine gönderilmiştir. Asliye hukuk mahkemesince; çekişmeli taşınmazın 1953 yılında yapılan orman tahdit sınırları içerisindeyken yolsuz bir şekilde tamamının kişi adına tescil edildiği, daha sonra bir bölümünün 2/B ile çıkarıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, 2/B madde uygulamasının iptali istemine ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 1953 yılında yapılıp kesinleşen orman kadastro çalışmaları ile 1993 yılında yapılarak 03.09.1993’de kesinleşen 2/B madde uygulamaları bulunmaktadır.
İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye ve dava konusu taşınmazın bir kısmının 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve ... bakımından orman niteliğini yitirmesi nedeniyle Hazine adına orman sınırları dışına çıkartılma işleminin 03.09.1993 tarihinde kesinleştiği, 2/B madde uygulamasının iptaline ilişkin davanın 15.12.2008’de açıldığı, 6831 sayılı Yasanın 11/1. maddesinde öngörülen orman kadastrosu ve 2/B madde çalışmalarının iptali için öngörülen hak düşürücü sürelerin geçtiği anlaşıldığına göre yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda ... onama harcının temyiz edenlere yükletilmesine 14.11.2012 günü oybirliği ile karar verildi.