MAHKEMESİ:Kadastro Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Kadastro sırasında, .... Köyü 106 ada 1 parsel sayılı 63918 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, orman niteliği ile Hazine adına tesbit edilmiştir. Davacılar, taşınmazın çeşitli bölümlerinde zilyet oldukları iddiasıyla dava açmışlardır. Mahkemece davanın kabulüne ve dava konusu parselin (D) harfi ile gösterilen 1299 m2 bölümünün ..., (A) harfi ile gösterilen 3210 m2 bölümünün Mehmet Çelik, (B) harfi ile gösterilen 3578 m2 bölümünün ..., (C) harfi ile gösterilen 1118 m2 bölümünün ..., (E) harfi ile gösterilen 3527 m2 ve (E2) harfi ile gösterilen 2923 m2 bölümlerinin ... adlarına tapuya tesciline karar verilmiş; Hazine ve Orman Yönetimi tarafından hüküm temyiz edilmekle, Dairenin 06/05/2009 gün ve 2009/5662-7607 sayılı kararıyla yapılan araştırmanın yetersiz olduğu gerekçesiyle bozulmuştur.
Mahkemece bozma kararına uyulduktan sonra, kesin süresi içinde keşif avansının yatırılmamış olması nedeniyle mevcut delil durumuna göre ispatlanamayan davanın reddine karar verilmiş, hüküm davalı Hazine tarafından davacıların davasının reddine karar verildiğine göre, yararlarına vekalet ücreti takdiri gerektiği iddiasıyla temyiz edilmiştir.
Dava, kadastro tesbitine itiraza ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu, 3402 sayılı Kanunun 5304 sayılı Kanun ile değişik 4. maddesi hükmüne göre yapılmış, çekişmeli taşınmaz orman alanı içinde bırakılmıştır.
Mahkemece, davanın reddine karar verildiği halde kendisini vekil ile temsil ettiren davalı Hazine lehine vekalet ücretine hükmedilmemesi doğru değil ise de, bu husus hükmün bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür. Bu nedenle, hüküm fıkrasına, "Davalı Hazine vekilinin sarf ettiği emek ve mesaisine karşılık 3402 sayılı Kanunun 31/3 maddesi uyarınca 250.- TL vekalet ücretinin davacılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davalı Hazineye verilmesine,” cümlesinin yazılması suretiyle düzeltilmesine ve 6100 sayılı Kanunun geçici 3. maddesi atfıyla H.U.M.K.’nun 438/7. maddesine göre bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA 07/05/2013 günü oy birliğiyle karar verildi.